CUM NE PREZENTĂM LA INTERVIUL DE ANGAJARE?
Ești în căutarea unui loc de muncă? Ai depus mai multe CV-uri și în cele din urmă ai fost selectat pentru interviu? Primul contact cu potenșialul angajator este crucial. Prin urmare, pregătește-te pentru fiecare interviu la care vei participa. Asigură-te că știi pentru ce job ai candidat, cu cine vei susține interviul și că ai citit cu atenție anunțul de angajare.
Iată cinci reguli de aur de care trebuie să ții cont:
Cunoaște-ți angajatorul ca pe tine insuți! Da, poate suna puțin exagerat, dar asigură-te, printre altele, că știi pentru ce post candidezi, care e istoricul firmei, ce produse și servicii oferă, cu cine vei susține interviul. Pe o piață ultra competitivă, puțină documentare e aur curat. Dacă recrutarea e făcută de o agenție, iar numele angajatorului e confidențial, trebuie să afli informații despre cei care fac recrutarea. Nu te poți prezinta la un interviu și să întrebi: puteți să îmi spuneți pentru ce job am venit? Pentru că, în cazul acesta, de cele mai multe ori, poți să consideri interviul încheiat.
Nu întarzia! Probabil ai mai auzit asta, dar chiar e important să fii punctual. Gândește-te că sunt mai multe persoane programate la un interviu pentru același job și, că fiecare, angajatorul are un program strict. Dacă nu vei ajunge la timp, poți rata interviul sau poți lăsa o impresie proastă. Potențialul angajator sigur se va întreba dacă vei putea pe viitor să îți respecti programul de lucru.
Îmbracă-te decent! Încearcă să îți adaptezi ținuta pentru locul de muncă la care ai candidat. Nu e obligatoriu să te prezinți la costum, dar nici nu poți veni în pantaloni sport și tricou, cu excepția situației în care vrei să ocupi un post de antrenor. Barbatți pot purta costum și pantofi sau o ținută casual (blugi și cămașă), în timp ce femeile pot veni îmbracate în rochie, fustă până la genunchi și bluză sau pantaloniși bluz.
Pune întrebări relevante! Schițează înainte de interviu două – trei întrebări pe care ai vrea să le adresezi și asigură-te că sunt la obiect. Poți adresa întrebări despre anumite responsabilități, despre domeniul de activitate, despre mediul de lucru etc., dar evită-le pe cele care nu au legatură cu discuția!
Vorbeste despre experienta ta in domeniu! Ofera exemple concrete! Atunci cand sunt aduse in discutie experienta, aptitudinile si cunostintele tale, vino cu exemple concrete. Fa-ti din timp o lista cu proiectele tale cele mai reusite si prezinta-le posibilului angajator intr-o maniera cat mai convingatoare!