CUM SE VEDE PIAȚA MUNCII LA JUMĂTATEA ANULUI?
Orice afacere clasică are aceiași actori: angajatorul, care are nevoie de resurse umane pentru a-și desfășura afacerea, recrutorul, care ajută la identificarea oamenilor valoroși, care pot mări viteza de dezvoltare a firmei în care intră, angajatul, mereu tentat de oferte concurente și piețe profesionale noi, și consumatorul, care vrea să primească un produs sau serviciu care să merite investiția.
Dinamica relațiilor între aceștia creează trenduri noi, cu atât mai vizibile la început de an, când fiecare dintre noi, indiferent de rolul pe care îl avem pe piața muncii, ne stabilim niște repere și așteptări. Anul 2016 a adus și el noi trenduri, majoritatea dintre ele fiind axate pe recunoașterea și încurajarea complexității individuale și pe sisteme noi și eficiente de învățare.
Ce vor angajatorii?
Proiectele de succes sunt făcute de oameni de succes, dar ce înseamnă angajatul ideal se schimbă de la an la an. Vă prezentăm cele mai importante tendințe existente la nivel mondial care guvernează anul curent. Acestea se aplică și pe piața muncii din România, mai ales în domeniul industriilor creative și al serviciilor.
Atitudine antreprenorială și leadership
Mai mult ca niciodată companiile își dau seama că au nevoie de oameni energici, puși mereu pe treabă, care nu se mulțumesc cu situația actuală și care vor mereu să îmbunătățească lucrurile. Aceste abilități nu sunt deloc greu de demonstrat: întrebați-vă angajații ce propuneri noi au avut în proiectele pentru care lucrează sau includeți în interviurile de evaluare întrebări informale despre hobby-urile angajaților. Veți fi surprinși să aflați câți dintre ei au talente ascunse sau chiar și-au transformat pasiunile în mici afaceri de timp liber. Dacă încă nu ați făcut acest lucru, încă mai aveți timp la dispoziție până la finalul anului.
Curiozitate intelectuală
Un angajat care este pasionat de domeniul lui de activitate va căuta mereu metode noi de a lucra mai eficient și de a aduce contribuții la domeniu său de activitate. Încurajați-vă angajații să-și dezvolte această latură oferindu-le cursuri utile în meseria lor, dar pe care ei pot să le aleagă. Cursurile nu înseamnă doar angajarea unui trainer scump și dificultăți logistice: trendul în materie de învățare este folosirea resurselor video - multe companii oferă cursuri video interactive și care pot fi parcurse în ritmul fiecăruia. Cu toate acestea, evaluarea continuă și feedbackul rapid primite în cadrul unui training clasic, față în față, fac această modalitate de formare să rămână preferata tuturor.
Ce vor recrutorii?
Munca de recrutare poate fi externalizată pentru numeroase afaceri, iar avantajele sunt importante: o bază de date importantă de potențiali angajați, obiectivitate în alegerea candidaților și folosirea unor instrumente specializate pentru a găsi cei mai buni oameni. Indiferent de metoda de recrutare aleasă, dezideratul este comun: orice om nou trebuie să aducă valoare în plus locului de muncă.
Anul acesta se pune accentul mai degrabă pe atragerea unor angajați foarte competenți decât pe găsirea foarte rapidă a oamenilor care să ocupe un scaun. Iată care sunt câteva dintre lucrurile pe care le caută recrutorii și oamenii de HR:
1. Angajarea talentelor de top. Pentru ca cei mai buni oameni să fie atrași de o companie, această companie trebuie să aibă un brand puternic, să ofere extra-beneficii (concedii mai lungi, avantaje la nașterea unui copil sau cursuri de formare) și să fie mereu cu un pas înaintea concurenței.
2. Atragerea înapoi a foștilor angajați. Deși acum câțiva ani companiile erau ezitante în a-i primi înapoi pe angajații rătăcitori, păstrarea legăturii și abordarea lor din timp în timp poate fi benefică pentru companie: angajații vechi știu regulile firmei, au nevoie de o perioadă mai scurtă de training și pot veni cu o viziune nouă obținută între timp.
3. Găsirea unor candidați cu activități extra-profesionale. Faptul că un om jonglează cu câteva hobby-uri, un proiect personal, voluntariat pentru un proiect în care crede este un semnal că își poate organiza viața ținând cont de priorități, că știe ce este important și că este o persoană activă. Nici un recrutor nu ar refuza un astfel de potențial angajat, iar în prezent lucrul acesta este mai vizibil.
Rețelele de socializare profesională rămân în continuare pe primul loc în ceea ce privește găsirea candidaților potriviți, deasupra site-urilor de anunțuri unde candidații se pot înscrie pentru joburi și a recomandărilor din cadrul companiei - așa-numitele scheme de recomandare.
Ce vor angajații
Oamenii încep să-și dea seama tot mai mult că sunt valoroși și că datorită lor afacerile se dezvoltă, dar și lucrează mai mult, astfel încât au așteptări din ce în ce mai mari de la locul de muncă. Cele mai importante avantaje pentru angajați, așa cum a arătat până acum 2016, sunt:
1. Flexibilitatea la locul de muncă. Odată cu maturizarea anumitor industrii, angajații nu mai au nevoie de controlul permanent al superiorilor, astfel încât mulți preferă să lucreze de acasă sau din sălile de relaxare, pentru firmele care oferă un astfel de beneficiu, iar orele de program se îndepărtează tot mai mult de clasicul 8-16.
2. Un mediu de lucru adecvat generației Z. Cei născuți între 1994 și 2010 fac parte din ceea ce se numește generația Z și cei mai “bătrâni” dintre ei tocmai se pregătesc să absolvească și să intre pe piața muncii. Sunt expuși de mici la tehnologie, dar au crescut în criza economică, așa că sunt mai responsabili cu privire la cheltuieli și la felul cum își petrec timpul. Vor flexibilitate, dar și posibilitatea să își folosească gadgeturile (cum sunt cele de purtat: iWatch, Fitbit) pentru a-și supraveghea și împărți timpul în activități.
3. Joburi ocazionale. Piața de freelancing crește, iar flexibilitatea jobului principal îi face pe mulți să își caute proiecte separate. Lărgirea orizonturilor și obținerea unui venit suplimentar îi poate face pe oameni mai fericiți și poate chiar mai productivi la locul de muncă principal.
Deși până la finele anului 2016 mai sunt doar cinci luni, este timp suficient să aplicați măcar o parte din aceste tendințe care s-au conturat pe parcursul anului. Indiferent de partea afacerii de care vă aflați, piața va avea nevoie mereu de oamenii buni și adaptați la vremuri. Trendurile pun accentul pe competență, flexibilitate și învățare continuă, așa încât cei care le vor avea în vedere vor încheia 2016 cu succes.