ROMANA|ENGLISH
28.07.2017

„Mi-am pierdut jobul și a trebuit să mă gândesc foarte bine ce voi face.”

„Mi-am pierdut jobul și a trebuit să mă gândesc foarte bine ce voi face.”

Imaginează-ți că până la 30 de ani ți-au reușit aproape toate planurile profesionale, ai făcut ce ți-ai propus, ai călătorit, dar dintr-odată realizezi că jobul care ți-a plăcut până în acel moment nu mai e chiar atât de sigur. Îți sună cunoscut? Întrebarea este: ce faci? Te panichezi sau te mobilizezi să cauți noi oportunități?  Pe Ana - Maria Boronia am cunoscut-o în cadrul cursurilor organizate de Școala Informală de IT în cadrul căreia Train2Perform este partener. Povestea ei este similară cu a altor mii de oameni care la un moment dat se confruntă cu un impas în carieră. Diferența este că Ana - Maria a ales să se mobilizeze, să se informeze și să o ia de la capăt într-un domeniu nou, cu provocări diferite. 
 
Train2Perform (T2P): Cum este Ana-Maria? O persoană deschisă spre schimbări sau mai degrabă consecventă?

Ana - Maria Boronia (A.B): Este o întrebare destul de grea. Cred că sunt undeva la mijloc. Depinde foarte mult de situație, însă mă adaptez din mers.

T2P: Ai ales o carieră atipică – am putea spune – pentru o femeie: să lucrezi în industria petrolieră. Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ai întâmpinat pe platforma petrolieră?

A.B: Am ales să fac geologie pentru că îmi doream foarte mult să călătoresc. Știam că în cadrul facultății se desfășurau anual cursuri practice geologice pe teren, iar asta m-a încântat foarte tare. Apoi partea cu platformele petroliere a venit inevitabil. Dacă voiai să îmbini călătoriile cu domeniul geologiei, atunci industria petrolieră era soluția. Și pot spune că ajunsesem să fac naveta cu avionul lunar.

T2P: Spuneai despre criza petrolului că te-a făcut să-ți regândești opțiunile. În afară IT, mai aveai  alternative?

A.B: Așa este. Aș putea spune că am fost cumva forțată de circumstanțe. Știam că n-o să pot merge pe platforme toată viața pentru că nu e tocmai simplu mai ales dacă dorești să-ți întemeiezi și o familie, dar nu mă așteptam să mă ia așa pe nepregătite. Am încercat să găsesc ceva care să-mi ofere siguranță și stabilitate. IT-ul parea să se muleze. Și asa am început să mă interesez cum aș putea ajunge acolo. Am început sa cochetez cu ideea. Am ajuns să dau de Școala Informală de IT, m-am înscris la un curs de Inițiere în IT și apoi Software Testing.

T2P: Să schimbi domeniul poate nu este cel mai ușor lucru. Care a fost temerea ta cea mai mare?

A.B: Nu este ușor deloc, trebuie să recunosc. Încă îmi este greu să mă adaptez unei vieți normale, cu program 9:00 – 17:00, să fiu acceptată de comunitatea IT. E destul de greu să-i faci pe ceilalți să creadă că având diploma de Inginer Geolog la baza poți să te situezi pe aceeași treaptă cu ei care au terminat facultate de profil. Trebuie să muncești de 10 ori mai mult.

T2P: Industria IT este pentru bărbați sau și femeile au loc?

A.B: Dacă au avut loc femeile în industria petrolieră, unde acum câțiva ani nici nu putea fi vorba de așa ceva, în cea a IT-ului nici nu cred că se pune problema. Și cred cu tărie că suntem la fel de capabile ca și ei.
 
„Am făcut două simulări de interviu. A fost un ajutor substanțial.” 
 
T2P: Drumul tău a început la Școala Informală de  IT. Cum a fost această experiență?

A.B: Atât cunoștințele acumulate în timpul școlii, cât și simulările de interviu m-au ajutat să trec de interviurile pe care le-am avut după ce am terminat cursurile. E vorba de profesionalism, dedicare și implicare atât din partea mentorilor, cât și a studenților.

T2P: De ce ar urma cineva cursurile Școlii Informale de IT?

A.B: Pentru că ai ce învăța și mai ales de la cine. Mi-am pierdut jobul și a trebuit să mă gândesc foarte bine ce voi face. M-au ajutat poveștile de succes de pe site-ul lor. Voiam să fiu sigură că dacă investesc un ban, vreau să fie O.K. Pe lângă calitatea cursurilor și instrumentele pe care ți le pun la dispoziție organizatorii sunt utile în procesul ulterior de angajare. 

T2P: Train2Perform este partenerul Școlii Informale de IT. Cum te-a ajutat acest lucru în procesul de recrutare?

A.B: Imediat ce am terminat, mi-am depus CV-ul și am fost sunată de două companii. Am facut două simulări de interviu și unul tehnic. A fost un ajutor substanțial. Știi la ce întrebări să te aștepți. M-a ajutat că am fost eu intervievată. De asemenea, am avut la dispoziție un model de CV, dezvoltat în colaborare cu Train2Perform, iar eu aduceam completările cu experiența proprie. Am avut norocul să fiu cea intervievată de către dl Sebastian Arhire la simularea de interviu care  a avut loc într-una din zilele de curs. A contat pentru că mi-a redus mult intensitatea emoțiilor din timpul interviului real.

T2P: Cum s-a produs integrarea într-o organizație cu specific tehnic? Ai beneficiat de sprijin în acest sens?

A.B: Mai am de muncit până să ma simt integrată 100%. Încă beneficiez de sprijin, dar lucrând într-o companie de Automotive mai am de acoperit și partea de Automotive pe langa cea de IT :) Întotdeauna am considerat că se poate dacă vrei. Trebuie să muncim să ne autodepășim.
 
Dacă și tu vrei să faci o schimbare în carieră sau vrei să începi o carieră în domeniul IT, contactează-ne pe adresa office@train2perform.ro ca să povestim despre oportunitățile din cadrul Școlii Informale de IT și ca să primești consiliere din partea colegilor nostri cu privire la cariera ta. 

 

Galerie foto