ROMANA|ENGLISH
27.04.2017

Scurt ghid de participare la târgurile de carieră

Scurt ghid de participare la târgurile de carieră

O realitate din ce în ce mai des întâlnită în ultimii ani pe piața forței de muncă o reprezintă Târgurile de cariere. Cu o frecvență anuală și cu o popularitate care crește de la an la an, târgurile de cariere reunesc un număr din ce în ce mai mare de companii interesate atât să recruteze pe această cale candidați pentru pozițiile disponibile, cât și să-și întărească brandul de angajator. La nivel național, cu predilecție în principalele orașe ale țării (București, Iasi, Cluj, Timișoara), cele mai cunoscute târguri de acest fel sunt Angajatori de Top, Târgul de Cariere (TdC), Târgul de Cariere în IT si Jobshop. În medie, la astfel de târguri participă peste 50 de companii care își promovează pozițiile vacante, ce vizează toate nivelurile de experiență, de la studenți și proaspăt absolvenți până la specialiști cu o experiență profesională bine consolidată.

Cum te poate ajuta participarea la târgurile de carieră? 

 
Fie că ești student, te afli în căutarea primului tău loc de muncă sau dorești să îți schimbi locul de muncă, participarea la un astfel de eveniment are și alte beneficii pe lângă oportunitățile de angajare.
 

Oportunități de învățare

În cadrul acestor evenimente se organizează diferite activități cu scop educativ. Un workshop eficient, pe care Train2Perform îl susține în fiecare an în cadrul târgului JobShop, eveniment organizat de BEST Iași, este cel despre realizarea corectă a CV-ului. JobShop este un târg organizat la Iași și se adresează cu predilecție studenților. Workshopul pe care Train2Perform îl sustine este premergător târgului în sine și înregistrează un public de până la 50 participanți. Înveți regulile de redactare ale unui CV, care sunt cele mai importante secțiuni, pe ce trebuie să pui accent și ce urmărește un angajator în CV-ul unui candidat. Ediția din martie a TdC din Iași și-a invitat participanții la trei workshopuri relevante pentru era digitală. În cadrul acestor workshopuri, participanții află și mai multe informații despre companii și locurile de muncă vacante, dar și informații conexe domeniului lor de interes. Participarea la workshopuri este gratuită și reprezintă un punct de start în cariera ta sau, dacă ești deja senior, îți pot oferi o nouă perspectivă a tendințelor de pe piața muncii.
 

Networking

Anual, aceste târguri adună peste 5000 de vizitatori la fiecare ediție, interesați de diverse domenii de activitate. Ai ocazia să faci cunoștință cu persoane care au același domeniu de interes ca și tine sau care lucrează deja într-un domeniu în care tu dorești să faci carieră. Speakerii și trainerii prezenți la workshopuri sunt o sursă valoroasă de informare, dar poți obține toate detaliile de care ai nevoie direct de la standurile companiilor angajatoare. Profită de această ocazie și încearcă să cunoști cât mai mulți specialiști din domeniul tău de activitate, care sunt deschiși să îți răspundă la orice întrebare și să-ți împărtășească experiența lor. Mai mult, poți obține și sfaturi bune pentru orientarea în carieră.
 

Internshipuri

Dacă ești student sau la început de drum în piața muncii, târgurile de carieră reprezintă un prim pas într-o carieră în domeniul pe care l-ai studiat în facultate. Pe lângă faptul că poți afla, dincolo de cursurile din facultate, care sunt tendințele reale și de actualitate în domenii ca marketing, IT&C, inginerie, customer service, resurse umane, vânzări, contabilitate etc, ai posibilitatea de a participa la diferite traininguri și evenimente la care poți câștiga un loc de practică sau un internship. De aici, mai este doar un pas mic până la a deveni angajat în cadrul unei companii de renume. Dacă ești interesat de un internship, trebuie să știi că angajatorii urmăresc implicarea candidaților în activități extracurriculare, rezultatele academice și cunoașterea unei limbi străine.
 
 

Pe cine vei întâlni la târgurile de cariere?

 
“Novicii” trebuie să știe că vor face cunoștință cu două tipuri de companii: companiile direct angajatoare și companiile specializate în recrutare. Companiile cu departament interne de resurse umane participă la aceste evenimente pentru a-și consolida brandul de angajator și pentru a atrage persoane direct interesate de a lucra în compania lor. Pe de altă parte, companiile de recrutare caută candidați care să se potrivească cu profilul joburilor pe care le promovează pentru diverși clienți. Mai mult, o companie de recrutare îți oferă sprijin pe tot parcursul procesului de recrutare și selecție.
 
Aceste companii pun la dispoziție o echipă de profesioniști în domeniul resurselor umane. Unul dintre avantaje îl reprezintă eficientizarea procesului de recrutare. În funcție de profilul candidatului, se validează statusul acestuia cu compania client în cadrul căreia este rolul vacant. Urmează abordarea telefonică, interviul, eventuala testare tehnică sau lingvistică, transmiterea profilului către client și programarea unei discuții la sediul angajatorului. Un alt avantaj, foarte important, este acela că o companie de recrutare te poate pregăti foarte bine pentru un posibil interviu direct cu angajatorul. Mai mult, companiile de recrutare te vor păstra în baza de date pentru alte oportunități de angajare
 
Relația dintre candidat și profesioniștii din cadrul unei companii de recrutare este mult mai deschisă și îți oferă posibilitatea să atingi fără constrângeri puncte mai sensibile, cum ar fi salariul sau așteptările tale. Mesajul tău va ajunge la angajatorul direct, dar prezentat într-o manieră profesionistă care să îți scoată în evidență calitățile. 
 

Cum are loc interacțiunea cu o companie?

 
Participanții la aceste târguri de carieră vin aici din varii motive, dintre care amintim: oportunitatea analizei în ceea ce privește piața de muncă, sub aspectele cererii și ofertei și posibilitatea de a lua contact direct cu reprezentanții din cadrul companiei angajatoare astfel încât procesul de evaluare si selecție poate fi eficientizat. Înainte de a lua decizia de a participa, este important ca un candidat să dețină un CV, să-și formeze un mic bagaj de informații despre companiile prezente la târg, astfel încât să poată adresa întrebări relevante ce pot veni ca un sprijin ulterior în decizia de a aplica.
 
Candidatul își alege companiile cu care vrea să interacționeze și intră în contact cu ele prin depunerea unui CV. În cadrul târgurilor de carieră abordarea unui CV este diferită, dat fiind contextul. Astfel, există oportunitatea unei discuții face to face și se pune accent pe experiența relevantă pentru rol, oportunitatea candidatului de a se dezvolta profesional, modalitatea de redactare, transmitere a datelor și coerența lor. Printre metodele cele mai uzuale folosite de o companie pentru a analiza un candidat este metoda interviului semi-structurat, în care sunt adresate întrebări deschise, exploratorii, de verificare, prin reformulare. Astfel, se poate constata sinceritatea candidatului, motivația sa și modalitatea de a se autodescrie, comunicarea interpersonală si originalitatea.

 

Galerie foto