ROMANA|ENGLISH
24.08.2015

Cum sa iti gestionezi profilul de LinkedIn si la ce te poate ajuta?

Cum sa iti gestionezi profilul de LinkedIn si la ce te poate ajuta?

O stire recenta ne-a atras atentia zilele acestea: doar 20% dintre tinerii romani isi cauta de lucru online, de doua ori mai putin decat media europeana, potrivit unei stiri publicate de Digi24.

 In acest context, am simtit nevoia sa readucem in discutie un subiect mai vechi privind profilul de LinkedIn al unui candidat si importanta utilizarii acestei retele de socializare pentru a-ti creste sansele de angajare. 

 Recomandare: Profilul tau de LinkedIn poate fi cartea de vizita catre compania care iti poate oferi jobul mult dorit daca il ingrijesti asa cum trebuie.

 Ai auzit probabil de LinkedIn de la prietenii tai, ti-ai deschis un cont, dar nu stii exact cum poti utiliza toate optiunile acestei platforme pentru a-ti gasi un loc de munca. LinkedIn nu este doar un motor de cautare pentru locurile de munca, ci iti ofera si posibilitatea de a te informa si de a interactiona cu mediul profesional de care esti interesat, in timp real.

 LinkedIn poate fi perceput ca un „Facebook profesional”. Potrivit statisticilor, mai mult de jumatate dintre recrutorii sau angajatorii romani verifica profilurile de LinkedIn ale candidatilor. Cu toate acestea, majoritatea profilurilor de LinkedIn ale utilizatorilor romani sunt de obicei neactualizate sau incomplete. Un astfel de profil nu este relevant pentru un angajator sau un posibil partener de afaceri.

Te ajutam, in cele ce urmeaza, sa intelegi exact ce este LinkedIn, cum il poti optimiza si ce aplicatii ai la indemana.

 Asa cum spuneam, LinkedIn este o platforma care gazduieste CV-uri online, un motor de cautare pentru locuri de munca, dar si o retea de socializare profesionala. Un profil valoros inseamna o imagine de profesionist.

 Pagina de LinkedIn este structurata astfel: fotografie de profil, un rezumat, experienta, limbi studiate, skill-uri, certificări, studii universitare, organizatii de care apartii.

 

Te ajutam, in cele ce urmeaza, sa intelegi exact ce este LinkedIn, cum il poti optimiza si ce aplicatii ai la indemana.

 1. Personalizarea URL-ului (a link-ului prin care se face trimiterea directa catre profil) faciliteaza accesul angajatorilor la profilul tau prin motoarele de cautare.

2. Fotografia atasata profilului de LinkedIn trebuie sa fie una care sa se potivească cu profesia ta. Fotografiile de la mare, de la munte sau in alte circumstante, care nu au legatura cu activitatea ta profesionala, nu sunt potrivite pentru profilul de LinkedIn.

3.
Continutul profilului de LinkedIn trebuie sa fie clar, concis si completat cu detalii relevante despre parcursul profesional. Sectiunea REZUMAT iti ofera oportunitatea de a-ti pune in valoare CV-ul. Aici este locul unde iti poti exprima creativitatea si iti poti evidentia unicitatea, in limita unui discurs profesional, printr-o sinteza personala a abilitatilor si competentelor dobandite. Iti recomandam sa optezi pentru o scurta referire la activitatea prezenta si sa ai in vedere o proiectie a viitorului tau profesional.

4.
Evita cliseele si discursul redundant! Rezumatul este primul mesaj al candidatului catre angajator si da culoare brandului personal. Este important ca in rezumat sa fie folosite cuvinte cheie pentru sfera profesionala vizata, astfel incat profilul sa fie optimizat pentru cautarea recrutorilor. Rezumatul este completat de alegerea unei titulaturi sugestive, care va atrage cautari rapide pe Linkedin si succesul in cautarea unui loc de munca.

5.
Nu folosi persoana a-III-a in descrierea rezumatului sau diateza pasiva. Opteaza pentru verbe de actiune!

6.
Completeaza-ti profilul doar cu acele informatii pe care le poti proba in cadrul unui interviu.

 

Prezenta „pasiva” pe LinkedIn, prin informatiile completate, nu este insa suficienta. Platforma iti ofera posibilitatea de conectare si relationare (o retea valoroasa are cel putin 100 de contacte) in domeniul avut in vedere.

 Construirea unei retele de contacte, alaturi de inscrierea in grupurile cu interese profesionale similare, este extrem de utila in efortul de obtinere a jobului dorit.

 Pe langa aceasta, iti recomandam sa folosesti cu incredere optiunea „Endorsment” care iti ofera posibilitatea sa recomanzi persoanele din lista ta pentru experienta si abilitatile lor. La randul lor, aceste persoane te pot recomanda pe tine.

 

Pentru a-ti putea extinde aria de interes si pentru a-ti completa profilul, poti utiliza urmatoarele aplicatii:

 ● Slide Share - iti permite prezentarea unui portofoliu, prin optiunea de descarcare a documentelor in format ppt, pdf, video sau audio;

● Events - prin intermediul sau poti afla despre evenimentele relevante pentru domeniului tau de activitate, a caror urmarire iti va mentine profilul activ;

● Wordpress - daca ai un blog pe Wordpress, il poti conecta cu profilul tau, astfel incat articolele tale sa fie distribuite automat si pe LinkedIn;

● Amazon Read List - poti crea o lista cu cartile tale preferate sau cu cele pe care vrei sa le citesti.

 

Verifica din nou profilul tau de LinkedIn:

 1. Completeaza-ti profilul in proportie de 100%.

2. Conecteaza-te nu doar cu cei cunoscuti; creeaza-ti o retea profesionala.

3. Personalizeaza-ti URL-ul cu informatii relevante.

4. Optimizeaza-ti profilul printr-un rezumat si titulatura inedite, utilizand cuvinte cheie.

5. Scrie recomandari pentru altii, astfel incat si ceilalti sa te recomande.

6. Inscrie-te in grupuri relevante pentru sfera ta profesionala.

7. Creeaza un profil pentru compania la care lucrezi.

8. Foloseste aplicatiile care te ajuta sa iti transmiti mai bine mesajul.

 

„Desi in celelalte tari este mult mai populara, in Romania abia in ultimii ani platforma LinkedIn a devenit principalul mediu de sourcing al angajatorilor sau al companiilor de recrutare. In mod cert, majoritatea recruiterilor utilizeaza zilnic platforma si verifica profilurile celor in curs de angajare.”, au precizat colegii nostri care se ocupa cu recrutarea.

 Totodata, ei trag un semnal de alarma:

 „Majoritatea profilelor de LinkedIn ale utilizatorilor romani fie sunt neactualizate, fie nu sunt complete, nefiind relevante in cazul in care sunt vizitate de un potential angajator sau partener de afaceri.”

 
Iti cauti un loc de munca sau iti doresti o schimbare in cariera? Actualizarea profilului de LinkedIn este un inceput.

 

Galerie foto